Over ons

Bertil Brink

Aangenaam, Bertil Brink (1973). Geboren, getogen, wonend en werkzaam in IJsselmuiden. Sinds 1993 mag ik, samen met mijn vrouw Janneke, beheerder zijn van Hervormd Centrum ‘De Zaaier’ én koster van De Dorpskerk. Aan mijn opleiding Hogere Agrarische School, die ik overigens niet afrondde, heb ik niet veel. Ik ben dus met recht een amateur. Wat niet amateuristisch is, dat zijn mijn passie, belangstelling en gedrevenheid. Al meer dan 25 jaar is geschiedenis mijn grootste hobby – en meer dan dat… 

Werken in en rond de eeuwenoude Dorpskerk, dat is een groot voorrecht. Alles ademt geschiedenis. Ook zijn de archieven én de verste schuilhoeken van de kerk voor mij natuurlijk heel bereikbaar. Ik probeer alles uit te pluizen, tot in het kleinste detail. En het dan een beetje ordelijk op papier zien te krijgen, dat is mijn uitdaging!

Na ons beider publiceren in de Kamper Almanak van 2020 zijn Gerrit en ik met elkaar in contact gekomen. Zijn bouwhistorische expertise helpt mij verder bij het uitwerken van de bouwgeschiedenis. Zo vullen we elkaar goed aan. Het heeft al geleid tot een 3D tekening en het opzetten van deze website.

Deze website is het resultaat van jarenlang onderzoek, veel schrijven, vakkundig bouwen en vooral heel veel plezier! 

Even voorstellen: Gerrit Korenberg (1974). Ik woon in IJsselmuiden en werk als bouwhistoricus en restauratieadviseur bij het Monumenten Advies Bureau in Nijmegen. Na mijn opleiding bouwkunde aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle ben ik als bouwkundige begonnen en raakte al snel betrokken bij bouwhistorisch onderzoek. Na afronding van de opleiding Bouwhistorie en Restauratie aan de Hogeschool van Utrecht ben ik ook als bouwhistoricus werkzaam. Inmiddels heb ik al weer tientallen onderzoeken door het hele land uitgevoerd. Meestal gebouwen, maar ook bruggen, sluizencomplexen, onderdelen van de Deltawerken een jaknikker en veel meer. 

Veel mooie projecten, maar weinig relatie met mijn eigen mooie woonomgeving. Toen Bertil mij benaderde om eens mee te kijken met zijn onderzoek naar de Dorpskerk was ik dan ook meteen enthousiast en werd het al snel ook mijn project. Inmiddels had ik al wat ervaring opgedaan met het maken van websites dus zo kon het plan voor een website over de Dorpskerk gestalte krijgen en kon het vele werk van Bertil toegankelijk worden gemaakt.

Gerrit

 

Natuurlijk is niet alles enkel onze verdienste. Een aantal mensen moet hier zeker genoemd worden:

Jan van Lente, de man die al met de geschiedenis van de kerk bezig was nog voor wij waren geboren. Van alles heeft hij verzameld en beschreven en we zijn hem dankbaar dat hij dit met ons deelde.  

Annelies Onijs-Koetsier, dé vrouw die al vele jaren bezig is met het transcriberen van de archieven van het Schoutambt en De Dorpskerk van IJsselmuiden. Wat heeft zij al ontzettend veel onderzocht en getypt. Alles wilde zij met ons delen en zodoende is zij, al is het op de achtergrond, van onschatbare waarde.  

Gerard Bastiaan, de Monumentenwachter die al heel veel jaren de inspectie van de Dorpskerk uitvoert. Ook was onze kerk onderwerp van een afstudeeropdracht van Gerard. Zijn vakkennis is al lange tijd een welkome aanvulling binnen ons team.  

Onze vrouwen, Janneke en Hetty! We zijn namelijk nog wel eens afwezig, al zitten we aan de keukentafel . . .

Via onderstaand contactformulier kunt u ons bereiken.