Dorpskerk

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Over ons

Bertil Brink

www.bertilbrink.nl

Aangenaam, Bertil Brink (1973). Geboren, getogen, wonend en werkzaam in IJsselmuiden. Sinds 1993 mag ik, samen met mijn vrouw Janneke, beheerder zijn van Hervormd Centrum De Zaaier én koster van De Dorpskerk. Aan mijn opleiding Hogere Agrarische School, die ik overigens niet helemaal afrondde, heb ik niet veel. Ik ben dus met recht een amateur. Wat niet amateuristisch is, dat zijn mijn passie, belangstelling en gedrevenheid. Al meer dan 25 jaar is geschiedenis mijn grootste hobby – en meer dan dat… 

Werken in en rond de eeuwenoude Dorpskerk, dat is een groot voorrecht. Alles ademt geschiedenis. Ook zijn de archieven én de verste schuilhoeken van de kerk voor mij natuurlijk heel bereikbaar. Ik probeer alles uit te pluizen, tot in het kleinste detail. En het dan een beetje ordelijk op papier zien te krijgen, dat is mijn uitdaging!

Bertil: wat ben ik blij dat Gerrit en ik, na ons beider publiceren in de Kamper Almanak van 2020, met elkaar in contact zijn gekomen. De expertise van deze man, die had ik zo broodnodig. Gerrit vult mij perfect aan en daarnaast delen we natuurlijk dezelfde interesses. Hij is een geniale bouwhistoricus, die mij in heel veel bouwkundige vraagstukken verder heeft geholpen. Gerrit heeft de hele kerk ingemeten, om er een prachtige 3D tekening van te maken. We hebben nu plaatjes van alle bouwfasen. Na ons idee om een website op te zetten (ideeën hebben is niet zo moeilijk), is mij gebleken dat het ontwikkelen van een website óók al tot de kwaliteiten van Gerrit behoorde. Deze website is het resultaat van jarenlang onderzoek, veel schrijven, vakkundig bouwen en vooral heel veel plezier!

Even voorstellen: Gerrit Korenberg (1974). Ik woon in IJsselmuiden en werk als bouwhistoricus en erfgoedadviseur bij het Monumenten Advies Bureau in Nijmegen, waarvan ik mede-eigenaar ben. Na mijn opleiding bouwkunde aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle ben ik als bouwkundige begonnen en raakte al snel betrokken bij bouwhistorisch onderzoek. Na afronding van de opleiding Bouwhistorie en Restauratie aan de Hogeschool van Utrecht ben ik ook als bouwhistoricus werkzaam. Inmiddels heb ik al weer tientallen onderzoeken door het hele land uitgevoerd. Meestal gebouwen, maar ook bruggen, sluizencomplexen, onderdelen van de Deltawerken een jaknikker en veel meer. 

Veel mooie projecten, maar weinig relatie met mijn eigen mooie woonomgeving. Toen Bertil mij benaderde om eens mee te kijken met zijn onderzoek naar de Dorpskerk was ik dan ook meteen enthousiast en werd het al snel ook mijn project. Inmiddels had ik al wat ervaring opgedaan met het maken van websites dus zo kon het plan voor een website over de Dorpskerk gestalte krijgen en kon het vele werk van Bertil toegankelijk worden gemaakt.

Gerrit: wat mij absoluut niet bevalt aan Bertil is dat hij altijd vier e-mails achter elkaar stuurt en sneller kan schrijven dan het op de website is te plaatsen. Wat ik wel heel erg waardeer is zijn enorme gedrevenheid, en zijn passie voor de geschiedenis. Daarom vind ik het ook zo leuk dat ik op deze manier kan helpen om alle door Bertil in jaren bijeengebrachte informatie over de Dorpskerk voor iedereen toegankelijk te maken en samen te proberen de bouwgeschiedenis verder uit  te werken.

Natuurlijk is niet alles alleen onze verdienste. Een aantal mensen moet hier zeker genoemd worden:

Jan van Lente, de man die al met de geschiedenis van de kerk bezig was nog voor wij waren geboren. Van alles heeft hij verzameld en beschreven en we zijn hem dankbaar dat hij dit met ons deelde.  

Annelies Onijs-Koetsier, dé vrouw die al vele jaren bezig is met het transcriberen van de archieven van het Schoutambt en De Dorpskerk van IJsselmuiden. Wat heeft zij al ontzettend veel onderzocht en getypt. Al haar kennis en transcripties wilde zij met ons delen en zodoende is zij, al is het op de achtergrond, van onschatbare waarde.  

Gerard Bastiaan, de Monumentenwachter die al heel veel jaren de inspectie van de Dorpskerk uitvoert. Ook was onze kerk onderwerp van een afstudeeropdracht van Gerard. Zijn vakkennis is al lange tijd een welkome aanvulling binnen ons team.  

Onze vrouwen, Janneke en Hetty! We zijn namelijk nog wel eens afwezig, al zitten we aan de keukentafel . . .

Of stuur een bericht via onderstaand contactformulier.