Dorpskerk

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Vensterafbeelding Galerijen

Het verlengen van de galerijen

De Hervormde Gemeente van IJsselmuiden groeit en groeit. De Dorpskerk is in 1912 flink uitgebreid, maar na enkele jaren groeit de gemeente al weer uit haar jasje. Tijd voor uitbreiding.

1100

1200

1300

1400

1500

1600

1700

1800

1900

Nu

In de twee zijbeuken, gebouwd in 1912, bevinden zich galerijen met een licht hellende vloer, die in 1949 vanwege de groei van de gemeente worden gewijzigd door ze uit te breiden met drie banken naar voren. Dit geeft een winst van 60 plaatsen per galerij. De architect is W. Koers en de verbouw wordt door de Gebr. Felix gedaan. Tezamen voor een bedrag van f 3.850,-. Na het verlengen tellen de galerijen elk 150 zitplaatsen.

De galerij aan de noordkant heeft een portaal en opgang aan de kant van de Dorpsweg. In 1969 is dit portaal verwijderd en komt er een nieuw portaal aan de noordkant van het transept, met een ingang aan de zijde van het Markeresplein. Kerkgangers kunnen vanaf die tijd via de tuin van de kerk naar deze ingang lopen. Fietsen kunnen op het kerkplein aan deze oostkant van de kerk worden geplaats.

De voorste banken op de galerijen zijn jaren lang ‘vrije zitplaatsen’. Onder de kerkgangers in deze banken gaat een collectebusje rond, waarin een cent per plaats wordt gedoneerd.

De galerij in het noordelijk transept, de Grafhorster kant, heet tot op de dag van vandaag ‘de Graffener gallerije’. De andere heet uiteraard ‘de Ieselmuniger gallerije’.

Heel even geeft de verlenging van de galerijen lucht, maar enkele jaren later is het ruimtegebrek al weer onderwerp van gesprek. De oplossing wordt nu gevonden in het houden van dubbele morgendiensten. In 1961 wordt een kerk in Grafhorst gebouwd, zodat de gemeente over twee kerkgebouwen beschikt.